Równanie rekurencyjne liniowe
Marcin_86: Witam, mam do Was ogromną prośbę mianowicie, czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak rozwiązać takie
zadania chodzi o równanie rekurencyjne liniowe bo nie mam pojęcia jak się do tego zabrać
dlatego proszę Was o rozwiązanie 2 różnych przykładów? Będę dozgonnie wdzięczny!
Oto zadania:
zad 1)
S
0 = −1
S
1 = 1
S
n = 5*S
n−1 − 6*S
n−2
zad 2)
S
0 = 3
S
1 = −2
S
n = −2*S{n−1}
Z góry DZIĘKUJE ZA POMOC
21 lis 19:03
Krzysiek: rozwiązanie równania jednorodnego szukasz w postaci:
sn =an
wstawiasz do równania i otrzymujesz równanie charakterystyczne:
1)an =5an−1 −6an−2
funkcja an >0
dla każdego 'n'
dzielę obustronnie przez: an−2
a2 =5a−6
a2 −5a+6=0
a1 =2
a2 =3
zatem: sn =c1 (a1)n +c2 (a2)n =c1 2n +c2 3n
z warunkó początkowych:
s0 =−1 ⇒−1=c1 +c2
s1 =1 ⇒1=2c1 +3c2
c2 =3
c1 =−4
zatem: sn =−4*2n +3*3n =3n+1−2n+2
z drugim Sam spróbuj.
21 lis 19:10
Marcin_86: Przepraszam że zawracam Ci głowę, ale w drugim zadaniu przecież nie wyjdzie równanie
kwadratowe, gdybyś mógł mi pokazać jak postępować z takim równaniem byłbym Ci wdzięczny.
21 lis 20:46