Pochodne
Jakub: Proszę o sprawdzenie czy wszystko dobrze policzyłem.
| | 1 | |
f(x) = 3tg2x − |
| arctgx |
| | x | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
f'(x) = 3(tgx)2 − ( |
| *arctgx)' = 3 * ((tgx)2)' − [( |
| )' * arctgx + |
| * |
| | x | | x | | x | |
(arctgx)'] =
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= 3 * 2tgx * (tgx)' − [ − |
| * arctgx + |
| * |
| ] = |
| | x2 | | x | | x2+1 | |
| | 6tgx | | arctgx | | 1 | |
= |
| + |
| − |
| |
| | cos2x | | x2 | | x*(x2+1) | |
21 lis 19:02
Jakub: Moglby ktos na to spojrzeć i w razie czego wskazac blad?
21 lis 19:09
bartekS: Według mnie jest ok
21 lis 19:14
Jakub: h(x) = x
arcsin(3x) = e
arcsin(3x)ln(x)
h'(x) = e
arcsin(3x)ln(x) * (arcsin(3x)ln(x))' =
= e
arcsin(3x)ln(x) * [ arcsin(3x)' * lnx + arcsin(3x) * (lnx)'] =
| | arcsin(3x) | |
= earcsin(3x)ln(x) * U{1}{√1−(3x)2 * (3x)' * lnx + |
| = |
| | x | |
| | 3lnx | | arcsin(3x) | |
= earcsin(3x)ln(x) * |
| + |
| |
| | √1−(3x)2 | | x | |
a ten przyklad ?
21 lis 19:15
bartekS: ok
21 lis 19:21
Mila: I wróć z pierwszym czynnikiem do postaci :
earcsin(3x)lnx=(elnx)arcsin(3x)=xarcsin(3x)
I nie zapomnij zapisać sumy w nawiasie.
21 lis 23:47