...
bolka: Oblicz liczbę krawędzi k i wierzcholków w dwunastościanu foremnego.
wychodzi mi tak: w=8, a k=18. ale jednak odpowiedzi nie te. o co biega? moze mi ktos pomoc
ogarnac?
21 lis 19:00
bolka: Pomógły mi ktoś?
21 lis 20:02
21 lis 20:09
Mila:

Wzór Eulera
W+S=K+2
s=12
ściany są pięciokątami foremnymi
liczba wierzchołków:W= 5+10+5=20 popatrz na wielościan w wikipedii lub zrób model
20+12=K+2
K=30
21 lis 21:32
bolka: dziekuje bardzo za pomoc

przepraszam, ze wczoraj nie moglem odpisac, ale mialem probelmy z
dostawca internetu
22 lis 19:02
Mila:
22 lis 22:20