granice ciagu
zXc: mam takie zadanie
| | n2 | |
lim przy x−>∞ z |
| [ln(n2+2)−ln(n2−1)] |
| | 3 | |
przynajmniej jakas wskazowka od czego zaczac? jakiej metody użyc?
21 lis 18:56
zXc: probowalem uzyc wzoru dla wnetrza tego nawiasu dla odejmowania logarytmow [czyli dzielenia] i z
tamtego potem policzyc granice, ale wychodzila 0 bo ln1=0 wtedy calosc zbiega do zera, a
takiego wyniku raczej byc nie moze (gdyz musze potem ta liszbe wstawic do jeszcze innego ciagu
i to do mianownika)
21 lis 19:01
Nienor: | | n2+2 | |
limln |
| =ln1, a to jest jakś liczba, więc masz granicę, typu a*∞=∞
|
| | n2−1 | |
21 lis 19:02
Nienor: Ops racja
21 lis 19:02
zXc: wyczuwam ze ostro jutrzejszy egzamin umocze...
21 lis 19:09
Nienor: | | n2+2 | | 3 | |
lim ln( |
| )n23=lim ln(1+ |
| )n23=
|
| | n2−1 | | n2−1 | |
| | 1 | |
lim ln[(1+ |
| )13(n2−1)] (n2−1)−1*n2=
|
| | 13(n2−1) | |
lim lne
(n2−1)−1*n2=
lim(n
2−1)
−1*n
2=1
21 lis 19:11
aska: jaki to jest poziom? liceum?
21 lis 19:23
Nienor: Jak granice to raczej nie.
21 lis 19:24
aska: my mielsmy granice w liceumxd
21 lis 19:25
Nienor: Jeśli już to raczej podejrzewam, że podstawy, bez liczby Eulera, choć pewnie zdarzają się i
takie klasy, jednak oficjalnie licealista znać tego nie musi.
21 lis 19:27