pomocy
olek: punkt wspólny prostych o równaniu y=−2x i y=5x jest wierzchołkiem paraboli równaniu?
21 lis 18:50
Nienor: rozwiąż układ i y, który ci wyjdzie to q, a x, który ci wyjdzie to p, i z tego masz postać
kanonicznom funkcji kwadratowej.
21 lis 18:52
olek:
y+2x=0
y−5x=0 takie coś?
21 lis 18:57
olek: pomozecie
21 lis 19:10
Nienor: tak, takie coś.
21 lis 19:14
olek: y+2x=0 /*−1
y−5x=0
−y−2x=0
y−5x=0
−7x=0
x=0
21 lis 19:21
Nienor: Tak.
21 lis 19:24
olek: odpowiedzi mam:
a) y=(x+2)2
b) y=−2(x+2)2−2
c) y=(x+4)2−4
d) y=x2+4x−4
nie wiem ktora poprawana
21 lis 19:33
olek: ?
21 lis 19:57
Nienor:

czerwone y=−2x, niebieski y=5x
Punkt przecięcia: P(0,0)
x=p=0 Więc co najwyżej możesz jeździć prabolą y=x
2 w górę i w dół, czyli taka parabola nie
może mieć współczynnika b. Nie masz takiej odpowiedzi.
21 lis 20:06