oblicz
Wojtek: Mydło ma kształt prostopadłościanu. Piotr zużywając je równomiernie zauważył, że po
19 dniach wszystkie wymiary mydła zmniejszyły się o 1/3
swoich początkowych wartości. Na
ile jeszcze dni wystarczy tego mydła Piotrowi, jeżeli będzie zużywał je w takim samym tempie
jak dotychczas?
21 lis 18:43
PW: To gigant. Mydlił się "na kwadratowo"?
A mówiąc poważnie trzeba stwierdzić, że zużywa się objętość mydła, a więc po 19 dniach zostało
| | 2 | | 2 | | 2 | | 8 | | 8 | |
( |
| a)( |
| b)( |
| c) = |
| abc= |
| V, |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 27 | | 27 | |
symbolami a,b,c,V oznaczyliśmy odpowiednio pierwotne wymiary i pierwotną objętość mydła.
Zużył więc
Tempo zużywania wynosiło zatem
Odpowiedź:
| | 8 | | 1 | V | | 152 | | 17 | |
|
| V : |
|
| = |
| dni = 5 |
| dni. |
| | 27 | | 19 | dzień | | 27 | | 19 | |
Szóstego dnia jednej nogi już nie umyje, czyli mydła starczy jeszcze na pełnych 5 dni.
22 lis 11:39
aniabb:
| 19 | |
| dzielone na 19 dni to 1/27 dziennie |
| 27 | |
8/17 dzielone na 1/27 = 8 dni będzie się jeszcze mył ( tym mydłem )
22 lis 11:43
PW: No jasne, tak czułem, że mam zadatki na matematyka (myśli A, mówi B, pisze C, a w ogóle to
powinno być D).
Dzięki za wytknięcie błędu, aniubb.
22 lis 17:40