Parametry funkcji
lolo: dla jakich parametrów a i b funkcja f określana wzorem
{ b+3(x−1)2 dla x ≤0
f(x)= {
{ xsinax dla x>0
jes ciągła na R
może jakieś wskazówki nie bardzo mogę załapać o co w tych zadaniach chodzi.
21 lis 18:37
Artur_z_miasta_Neptuna:
policz granicę lewo i prawostronną dla x−>0
muszą być sobie równe
czyli wartość dla x=0 ma być taka sama dla obu postaci tejże funkcji
21 lis 18:39
lolo: tylko że mam policzyć dla b+3(x−1)2 czy dla obu.
21 lis 18:46
lolo: limx→0
− b+3(x
2−2x+1)= lim b+3(x
2 → 0 − 2x→ do 0 +1) = lim b=3(0+0+1) = lim b+3


?
21 lis 18:51