Rozwiąż równanie wymierne.
maciej: Ogólnie wiem jak się rozwiązuje tego typu równania ale to akurat mi nie wychodzi

Mógłby mi
ktoś wytłumaczyć? nie wiem co mam zrobić z tym x na początku
x+
3xx−1=
6x−3x−1
21 lis 18:37
Nienor: Zakładam, że założenia założyłeś.
Więc z x na początku nie robisz nic. To równanie więc całe wyrażenie mnożysz przez x−1
x(x−1)+3x=6x−3
21 lis 18:44
Marcin: przede wszystkim x nie może być jedynką − to nasze założenie
wrzucasz x do ułamka po lewej stronie
czyli lewa strona będzie wyglądać tak:
x(x−1) + 3x)x−1 = x2 + 2xx−1
dalej normalnie metodą 'na krzyż'
21 lis 18:45
krystek: Marcin nie utrudniaj . Przeczytaj post Nienora.
21 lis 18:46
maciej: tak założenia zrobiłem, spróbuje teraz to rozwiązać
21 lis 18:53