21 lis 18:33
ania: Zad3.
a)
P (Trapez) ABCD = P (trójkąt) ABD + P (trójkąt ) BCD
P (trój) BCD = 3 * √7 / 2
|BD|2 = 32 + (√7)2
|BD|2 = 9+7
|BD|2 = 16 / √
|BD| = √16
|BD| = 4
−−−−−−
P ( trój) ABD = 3 * 4 / 2 = 6
P (trap) ABCD = 12/2 + 3√7/2 = 30 √7
Tak powinno te zadanie byc rozwiazane?
21 lis 18:43
ania: pomoze ktos?
21 lis 19:50
Beti: Skąd wynik 30
√7 ?
| | 12+3√7 | |
powinnaś zostawić: |
| |
| | 2 | |
pozostałe obliczenia są dobrze
21 lis 20:01
ania: a reszte ktos potrafi>
22 lis 11:31
aniabb: zad.1 podziel na dwa trójkąty ..suma kątów w trójkącie =180° więc razy 2 = 360°
22 lis 12:00
aniabb: zad.2
α= 15° bo wierzchołkowy
β = 35° bo dopełniający do półpełnego
γ = 30° bo dopełniający do półpełnego
δ=100° bo dopełniający do pełnego
22 lis 12:02
aniabb: zad.3. b) 2 trójkąty
P= 4*4/2 + 2*4√2 / 2 = 8 + 4√2
odcinek DB = 4√2 bo przekątna kwadratu
zad.3 c
Bok DB = 5 ( z Pitragorasa bo ADB prostokątny)
Pole = 4*3/2 + 12*5/2 = 6 + 30 = 36
22 lis 12:06
22 lis 12:07
ania: Dziekuje bardzo a potrafi ktos zadanie 5 i 6 ? ...Ratujecie mi zycie, naprawde
22 lis 23:43
ania: ktokolwiek?
24 lis 11:31