wielomainay!
Paulitta: rozłóż wielomian na czynniki x5+3x4+2x3+3x2+x powinno wyjść x(x
2+1)(x
2+3x+1) a ja nie wiem
jak
21 lis 18:29
Marcin: daj mi 3 minuty
21 lis 18:30
21 lis 18:30
maturzysta: x5+3x4+x3+x3+3x2+x
x3(x2+3x+1)+x(x2+3x+1)
(x2+3x+1)(x3+x)
(x2+3x+1)x(x2+1)
x(x2+1)(x2+3x+1)
21 lis 18:34
Marcin: x
5 + 3x
4 + x
3 + x
3 + 3x
2 + x = x
4(x +3 ) + x
2(x + 3) + x(x
2 + 1) = (x
4 + x
2)(x + 3) +
x(x
2 + 1) = x
2(x
2 + 1)(x + 3) + x(x
2 + 1) = (x
2 + 1)(x + x
3 + 3x
2) = x(x
2 + 1)(x
2 +
3x + 1)
jakbyś miała jakieś pytania to śmiało
21 lis 18:34