pomocy
Rafałek: Rozwiąż zadanie tekstowe
Edek jest o 3 lata starszy od Ali, a ewa jest o 3 lata starsza od Edka. ile lat ma Ala, jeśli
EDEK I EWA maja RAZEM 39 lat
21 lis 18:26
Marcin: Ala − x
Edek − x + 3
Ewa = x + 3 + 3
Edek i Ewa razem: 39 lat
x +3 + x + 3 + 3 = 39
2x + 9 = 39
2x = 39 − 9
2x = 30
x = 15
Ala ma 15 lat.
21 lis 18:29
Rafałek: ej ale mam pytanie w ksiązce na ostatniej stronie pisze że będzie wynik 10 lat
21 lis 18:32
Marcin: Z danych, które podałeś, nie może wyjść inaczej. Sprawdź czy dobrze przepisałeś
21 lis 18:37
Rafałek: oki zaraz sprawdze
21 lis 18:41
Rafałek: sprawdziłęm i wszystko dobrze podałem a w odpowiedzi na końcu pisze że wyjdzie 10
21 lis 18:44
Wojtek: Ala − x
Edek x+3
Ewa x+6
39=x+3+x+6
30=2x
x=15
Nie może wyjść nic innego więc coś źle podałeś albo nie wiem
21 lis 18:47
Marcin: Błąd w książce
21 lis 18:48
Rafałek: jesteś pewien
21 lis 18:52
Marcin: Tak, jestem pewien. Ogólnie rozumiesz moje i Wojtka rozwiązanie?
21 lis 18:53
Rafałek: rozumie dzięki za pomoc
21 lis 18:54
Rafałek: bardzo mi pomogliś cie
21 lis 18:55
Rafałek: thx
21 lis 19:00