Rozwiąż nierówność
PuRXUTM:
21 lis 18:19
...:
D:R
√2(x2+7)>x+3
itd −
21 lis 18:25
PuRXUTM: i co dalej

Bo próbowałem z podstawieniem i nic za bardzo nie wyszło a podnieść do kwadratu
moim zdaniem nie mogę...
21 lis 18:28
pigor: ... , np. tak :
√2(x2+7) >x+3 ⇔ (
√2(x2+7) >x+3 i x+3≤ 0) lub (
√2(x2+7) >x+3 i x+3 >0) ⇔
⇔ [x<−3 lub x=0 − nie spełnia nierówności] lub [2(x
2+7) >(x+3)
2 i x>−3] ⇔
⇔ (*)
x<−3 lub (2x
2+14 >x
2+6x+9 i x>−3) ⇒ x
2−6x+5 >0 i x>−3 ⇔
⇔ (x−1)(x−5) >0 i x>−3 ⇔ −3< x< 1 lub x>5 , to stąd i z (*)
x∊(−∞ ;−3) U (−3 ;1) U (5 ;+∞) − szukany
zbiór rozwiązań danej nierówności . ...
21 lis 18:51
PuRXUTM: może ktoś jeszcze pomóc, dzięki pigor ale rozkminiam tylko do pewnego momentu...

dla Ciebie
21 lis 19:05
PuRXUTM: wyszło mi x∊<−3;1) U (5;+
∞) ... proszę o pomoc
21 lis 19:15
PuRXUTM:
21 lis 19:22
PuRXUTM: help
21 lis 19:36
Piotr:
moim zdaniem (−∞;1)u(5;+∞)
przeciez dla x ujemnych bedzie zawsze spelnione nie ?
21 lis 19:44
PuRXUTM: kurde... rozwiązał byś mi to Piotr

Bo nie ogarniam...
21 lis 19:45
Piotr:
ja bym podniosl calosc do kwadratu i koniec
21 lis 19:46
PuRXUTM: ale moim zdaniem nie można ( choć pewnie źle myślę ) przecież jak to po prawej stronie może
byćujemne...
np.
2>−7 /*()2
4>49 sprzeczność ...
21 lis 19:48
Piotr:
poczekaj na ICSP. On Ci to moze ladnie rozpisze

sprawdzilem w wolframie i sie zgadza
21 lis 19:49
PuRXUTM: nie... ICSP mnie zgnoi.... ale chyba tamto ogarnąłem dzisiaj co on mi kiedyś tłumaczył...
wreszcie
21 lis 19:51
Piotr:
nie przesadzaj, nie jest taki straszny
21 lis 19:57
pigor: ... kurcze , coś mi się − pisząc on line − popieprzyło z x=−3, a więc
nie miałem prawa wyrzucać x=−3, a moje rozwiązanie wyglądać powinno tak :
x∊(−∞ ; 1) U (5 ;+∞)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
co do twojego rozwiązania to nie uwzględniłeś przypadku gdy prawa strona x+3<0 ⇔ x<−3 , bo
wtedy lewa strona twojej nierówności jako pierwiastek kwadratowy jest dla każdego x∊(−
∞ ;−3)
większa od liczby z tego przedziału (ujemnej) z definicji pierwiastka kwadratowego czyli
nierówność wtedy prawdziwa , zresztą weź podstaw sobie do nierówności jakąkolwiek liczbę x<−3
to się przekonasz, że lewa strona twojej nierówności będzie większa od prawej , czyli
prawdziwa . ...
21 lis 20:05
pigor: ... no i coś bredziłem na temat x=0 , oczywiście spełnia tę nierówność , przepraszam to tyle .
21 lis 20:12
PuRXUTM: dzięki pigor już rozumiem
21 lis 21:21