Proszę o pomoc w tym zadaniu z fizyki ;D
wilczy: 1. Na spadające swobodnie ciało działa siła oporu powietrza Foporu=−kv (v – prędkość, k –
współczynnik proporcjonalności). Napisać równanie ruchu (II zasadę dynamiki). Pokazać, że
ciało osiąga prędkość graniczną vg = mg/k. Sprawdzić przez podstawienie do równania ruchu, że
prędkość zmienia się zgodnie ze wzorem: v=vg(1−e(−kt/m))
Wykonać wykres v(t). Spróbować policzyć drogę w funkcji czasu.
21 lis 18:15
wilczy: pomóżcie troszeczke, proszę
21 lis 18:25
MQ: m − masa
a − przyspieszenie
Q = m*g − siła grawitacji
g − przyspieszenie grawitacyjne
R− siła oporu
m*a=Q−P, bo opór przeciwdziała ruchowi, a siła grawitacji go powoduje
m*a=mg−kv
gr to jest równanie ruchu
Prędkość graniczna będzie wtedy, gdy już nie będzie przyspieszało, tzn. gdy siły się
zrównoważą.
Q=P
mg=kv, bez minusa, bo chodzi o wartość bezwzględną
stąd już wyliczysz v
gr
z równania ruchu:
stąd
Z niego powinno ci wyjść równanie na v
21 lis 18:28
wilczy: Dzięki
21 lis 18:30
wilczy: Dwie nieruchome łodzie znajdujące się na jeziorze połączone są długim sznurem. Człowiek
znajdujący się na pierwszej łodzi ciągnie sznur działając siłą F = 50 N. Oblicz prędkość
względną obu łodzi po czasie t = 4 s działania siły. Ciężar pierwszej łodzi wraz z człowiekiem
wynosi Q1 = 2000 N, a ciężar drugiej łodzi Q2 = 800 N. Opory ruchu można pominąć.
To może jeszcze to zadanie
21 lis 18:47