Problem z zadaniem z matury probnej.
Sdf: Pytanie: Powiekszamy krawedz szescianu o 20% ile procent bedzie wieksza objetosc.
Ja obliczylem objetosc dla bokow 2(8) i bokow 20% wiekszych, czyli 12/5(13.824). Nastepnie
rozwiazalem rowananie: 8−100%
13,824−x%
x=172,8
Czyli objetosc jest wieksza o 72,8%. Dobrze?
21 lis 18:10
Kejt: ja to na zmiennych zrobiłam(na literach), ale wynik jest ok.
21 lis 18:12
Sdf: Pytaniem sie, bo znalzalem w necie rozwiazanie z innym wynikiem:
"Niech a – długość krawędzi sześcianu, stąd objętość początkowa wynosi: V = a
Niech a+20%a = a + 0,2a = 1,2a – długość krawędzi sześcianu po jej powiększeniu o 20%. Wówczas
objętość tak otrzymanego sześcianu wynosi: V1 = (1,2a ) = 1,744a Odejmuję od siebie otrzymane
objętości i otrzymuję odpowiedź: 74,4%."
Czyli to na gorze jest zle ?
21 lis 18:14
Kejt: jest błąd
Twój wynik jest prawidłowy.
(1,2a)3=1,728a3
21 lis 18:15
Sdf: Dzieki
21 lis 18:16