Równanie w zbiorze liczb zespolonych
Marcin: Cześć, mam wielki problem z pewnym zadaniem. Nie mam pojęcia jak się za nie zabrać. Czy ktoś
byłby tak dobry i chętny do pomocy?
Rozwiąż równanie z
2 − (7 − i)z + 14 − 5i = 0 w zbiorze liczb zespolonych.
Z góry baardzo dziękuję!
Mila: z
2 − (7 − i)z + 14 − 5i = 0
Δ=−8+6i
√Δ=1+3i spr (1+3i)
2=1+6i+(3i)
2=1+6i−9=−8+3i
| | 7−i−(1+3i) | | 7−i+1+3i | |
z1= |
| lub z2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
z
1=3−2i lub z
2=4+i
zobacz, czy dobrze wpisałeś wzór funkcji do obliczenia pochodnej.