renta platna z dolu i z gory.
melania: Po pięciu latach wpłacania co rok stałej kwoty na rachunek oprocentowany według stopy i
4 =
1,5% uzbierała się kwota 6000 zł. Ile wynosiła pojedyncza wpłata, jeśli wpłaty były
dokonywane:
a) na koniec roku,
b) na początku roku?
policzylam, ale wyszly mi inne wyniki:
| | (1,06)5 − 1 | |
a) 6000 = R* |
| |
| | 0,06 | |
R = 1064,38
| | (1,06)5 − 1 | |
b) 6000 = R* (1+0,06) |
| |
| | 0,06 | |
R = 1004,13
liczyla tez dla stopy i
4, ale i tak nie wyszlo tak jak w odp.
odp.
a) 1061,49
b) 1000,11