oblicz wielomian g
milcia: Hej.
Dane sa wielomiany f(x)=2x−1, g(x)=4x
2+4x1
Wielomian h(x)=(f(x))
2*g(x) ma postac...
Doszlam do momentu, ze g(x)=(4x
2−4x+1)(4x
2+4x−1)
oczywiscie, ze mnozylam nawiasy, co dalo mi kilka roznych wynikow:
16x
2+16x
3−4x
2−16x
3−16x
2+4x+4x
2+4x−1 wtedy 16x
3 i 4x
2 sie skroca, ale wynik i tak bedzie
zly −,− opcja druga: 16x
4+16x
3−4x
2−16x
3−16x
2+1+4x
2+4x−1 jeszcze gorzej, bo jedynki tez
sie skracaja...

/ uratuje ktos?
21 lis 17:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie potrzebnie mnożysz
zauważ:
4x2 − 4x +1 = 4x2 − (4x−1)
4x2 + 4x −1 = 4x2 + (4x−1)
i wzór skróconego mnożenia
21 lis 18:03
milcia: To znaczy, ze mam wyciagnac 4x2 przed nawias a potem zastosowac wzor skroconego mnozenia na
(4x−1)(4x−1) ? ;> totalnie sie zgubilam!
21 lis 18:14
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie nie
4x
2 − 4x +1 = 4x
2 − (4x−1)
4x
2 + 4x −1 = 4x
2 + (4x−1)
czyli:
(4x
2 − 4x +1)*(4x
2 + 4x −1) = (
4x2 −
(4x−1))(
4x2 +
(4x−1)) =
= (
4x2)
2 − (
(4x−1))
2
ale w sumie po co to robić ... do jakiej postaci chcesz 'dojść'
21 lis 18:33
milcia: W odpowiedziach mam wynik 16x4−8x2+1
21 lis 18:59