Zad z fizyki pomożecie???
Paula: Żarówka elektryczna o mocy 100W świeci przez 5 godzin. Oblicz ilość wydzielonego przez żarówkę
ciepła, zakładając że 95% energii zamieni się w ciepło.
Podajcie chociaż wzory do tego pytania
20 maj 16:21
Jakub: P = 100W
t = 5h = 5*3600s = policz
Na początku liczysz ile energii wytworzy żarówka
W = P*t = policz
a następnie z tego bierzesz 95%
0,95*W = policz
20 maj 16:35
Paula: To wszystko zrobiłam tylko jak obliczyć energię żarówki
20 maj 16:42
Jakub: Masz policzyć "ilość wydzielonego przez żarówkę ciepła", a to jest właśnie 0,95*W
20 maj 16:46
Paula: Dzieki
20 maj 16:51