równania
estest: Rowziąż równanie:
a)
b)
21 lis 17:36
estest: ?
21 lis 18:05
estest: pomoże ktoś
21 lis 18:25
Kejt: dziedzina policzona?
21 lis 18:26
maturzysta: a) Df=x∊R\{0,−3}
b) Df=x∊R\(−
√2,1,
√2)
już policzona
21 lis 18:30
Kejt: pff
21 lis 18:31
maturzysta: co pff

chciałaś dziedzinę to masz
21 lis 18:36
estest: Tylko co dalej?
21 lis 18:37
maturzysta: w b przenieś na jedną stronę
21 lis 18:39
Kejt: w b) jedynka w ułamek, dobierasz takie same mianowniki i przyrównujesz licznik do zera
w a) po prostu przyrównujesz licznik do zera.
21 lis 18:48
maturzysta: ale on chyba nie wie jak to rozłożyć x
3−7x+6=0
21 lis 18:51
maturzysta: W(1)=0 ja bym tak kombinował
21 lis 18:52
Kejt: niech podzieli hornerem przez 1 albo przez wielomian x−1
21 lis 18:52
Kejt: no właśnie
21 lis 18:52
maturzysta: a kolega podstawa czy czy roz
21 lis 18:55
Kejt: na podstawie chyba tego nie rozwiąże..wiem! mam prostszy sposób
x
3−7x+6=x
3−x−6x+6
21 lis 18:56
maturzysta: też dobry sposób ale nawet jak na podstawie to radziłbym poznać dzielenie wielomianów bardzo
się przydaje a Twój pomysł Kejt
21 lis 18:58
estest: Jak przyrównuję w a)
mianownik do zera to wychodzi mi ze x = 0 i x =−3
W odpowiedzi jest ze ma byc x =1 i x =2
21 lis 19:01
maturzysta: pokaż jak liczysz to sprawdzimy
21 lis 19:03
maturzysta: interesuje Cię tylko licznik nie mianownik

mianownik zostaw w spokoju
21 lis 19:05
pigor: ... no to patrz i ... myśl , bo widzę to np. tak
| x3−7x+6 | | x3−x2+x2−x−6x+6 | |
| = 0 ⇔ |
| = 0 i x(x+3)≠0 ⇔ |
| x2+3x | | x(x+3) | |
⇔ x
2(x−1)+x(x−1)−6(x−1)= 0 i x≠0 i x+3≠0 ⇔
⇔ (x−1)(x
2+x−6)=0 i (*) (
x≠0 i x≠−3) ⇒
x=1 lub (x+3)(x−2)=0, to stąd i z (*)
tylko
x=1 lub x=2 , czyli
x∊{1,2} − szukane
pierwiastki danego równania ...
21 lis 19:06
pigor: mianownika nie zostawiaj w spokoju, tylko wprost przeciwnie nie zapomnij o nim
21 lis 19:07
maturzysta: w równaniach wymiernych
21 lis 19:09
pigor: tak , w wymiernych , bo pokazuje on dziedzinę (w tym sensie każę go nie zostawiać w spokoju)
i przyjrzyj się dlaczego jest on taki ważny, bo co z niego wywnioskowałem
21 lis 19:41
maturzysta: wiadomo, że mianownik pokazuje dziedzinę i miał już wcześniej wyliczona dziedzinę dlatego
kazałem zostawić mu mianownik a zająć się licznikiem
21 lis 20:17