równania różniczkowe 2 rzędu --metoda przewidywania
Dżastina: Mam problem z dwoma przykładami:
1) y"+4y=t4−t2+3
2) 2y"−5y'+2y=2(t+2)et
Ad.1 Równanie jednorodne obliczone bez problem y(t)=c1cos2t+c2sin2t
Nie wychodzi mi równanie szczególne równania niejednorodnego.
Ad.2 RJ obliczone y(t)=c1e12t+c2e2t, taki sam problem jak w 1
21 lis 17:35
Krzysiek: 1) szczególne równania niejednorodnego szukasz w postaci:
y=at4 +bt3 +ct2 +dt+e
wstawiasz do równania i wyliczasz a,b,c,d,e
2) przewidujesz postaci:
y=(at+b)et
i wyliczasz a,b
21 lis 17:39
Dżastina: Ogarniam
21 lis 17:58
Dżastina: składanie rozwiązan−metoda superpozycji

y'+2y'−8y=2e
−2t−3e
−t y(0)=1 y'(0)=0
Rozw y'+2y'−8y=2e
−2t i y'+2y'−8y=−3e
−t osobno... Tylko póżniej nie wiem jak z tym
zagadnieniem Cauchego zrobić
21 lis 18:02
Krzysiek: rozwiązanie to będzie y=y0 +ysz1 +ysz2
y0 rozwiązanie ogólne równ. jednorodnego
ysz1 −rozwiązanie szczególne równania niejednorodnego , gdzie prawa strona to: 2e−2t
ysz2 rozwiązanie szczególne równania niejednorodnego , gdzie prawa strona to: −3e−t
możesz też od razu przewidywać rozwiązanie niejednorodne w postaci:
y=Ae−2t +Be−t (oczywiście gdy nie pokrywają się z rozw. jednorodnym)
mając obliczone: y(t)=y0 (t) +ysz1(t) +ysz2(t)
y(0)=1 czyli wstawiasz do tego równania: t=0, y=1
y'(0)=0,
liczysz pochodną po 't' i wstawiasz t=0, y=0 i wyliczasz stałe z tych dwóch równań.
21 lis 18:10
Dżastina: Acha... To już wiem w takim razie gdzie się zamotałam, zagadnienie Cauchego wstawiałam tylko to
równania jednorodnego. Dzięki za wyjaśnienie
21 lis 18:16