wykres
M: Od której strony rysuje się wykres w rozwiązywaniu równości wymiernych? Od prawej, czy od
lewej? Bo w wielomianach rysuje się od prawej, a tutaj jak rysuję od prawej, to wychodzi mi
źle.
21 lis 17:31
Aga1.: Podaj przykład i polecenie.
21 lis 17:33
M: np. niech będzie ten:
Wyznacz wszystkie wartości x, dla których jest spełniony warunek:
x/(2−3x)(1+x)>0
21 lis 17:36
M: oj, sorki. w tym pierwszym wpisie miało być "nierówności wymiernych".
21 lis 17:38
Aga1.:

x(2−3x)(1+x)>0
21 lis 17:39
anonim:

zawsze od prawej
| | 2 | |
... ⇔ −3x(x − |
| )(x + 1) > 0 |
| | 3 | |
| | 2 | |
x1 = −1, x2 = 0, x3 = |
| |
| | 3 | |
21 lis 17:40
M: Aga1, wyszło mi tak samo jak Tobie, tylko nadal nie rozumiem czemu ramiona idą z dołu do góry(
od prawej strony), a nie odwrotnie.To chodzi o to, że ten x przed nawiasami wynosi 0 i dlatego
tak jest?
21 lis 17:52
PW: Wygodnie jest "od prawej", bo ile by nie było czynników w rozkładzie, to jeżeli x przekroczy
największy pierwiastek, wszystkie jednomiany są dodatnie, czyli wykres "idzie od góry od
prawej". Mówię o wielomianie rozłożonym na czynniki postaci
(x−x1)(x−x2)...(x−xn),
gdzie n oznacza stopień wielomianu. Ewentualnego czynnika przed wszystkim można się pozbyć
mnożąc nierówność stronami przez jego odwrotność i pamiętając o zmianie nierówności na
przeciwną, gdyby ten czynnik był ujemny. Jeżeli każdy pierwiastek jest inny, to przy przejściu
przez kolejny z nich funkcja zmienia znak − wykres przekracza oś Ox.
Jeżeli w rozkładzie jednomiany powtarzają się (pierwiastki mają krotności), to już nie tak
mechanicznie, trzeba się zastanowić (raz na zawsze) − jeżeli pierwiastek jest parzystej
krotności (np. w rozkładzie występuje (x−5)4), to w jego sąsiedztwie wielomian nie zmienia
znaku − "wykres odbija się od osi"; jeżeli krotność pierwiastka jest nieparzysta, to znak się
zmienia.
Oczywiście jeżeli w rozkładzie wielomianu występują nierozkładalne funkcje kwadratowe, to po
ustaleniu czy są stale dodatnie, czy ujemne, możemy je przy ustalaniu znaku wielomianu
pominąć, mając jedynie na uwadze, że ujemne zmieniają nierówność na przeciwną. Uff
21 lis 23:45
Jolanta: patrzysz na znak przy najwyższej potędze ,jeżeli jest dodatni od góry,jeśli ujemny od dołu
masz −3x3
21 lis 23:49