matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz pochodną
karo:
Witam, czy mógłby mi ktoś pomóc z obliczeniem pochodnej funkcji
x−1
y =
x+1
21 lis 17:29
PW:
Dziedzina: x∊R\{−1}. Wzór na pochodną ilorazu dwóch funkcji
f(x)
(...)(...)−(...)(...)
Jeżeli h(x) =
, to h'(x) =
.
g(x)
(...)
2
U nas f(x) = (x−1), g(x) = (x+1). Więcej nie mogę, bo wstyd.
21 lis 23:55
Jolanta:
g(x)
jeżeli f(x)=
k(x)
g
'
(x)*k(x)−g(x)*k
'
(x)
f
'
(x)=
(k(x))
2
22 lis 00:07