Trygonometria
Matura: Jak obliczyć cos2α? np dla stopia 13
21 lis 17:25
konrad:
cos213o=(cos 13o)2
21 lis 17:26
PW: To jest możliwe do policzenia "dokładnie", choć może być kłopotliwe rachunkowo.
Jeden z możliwych pomysłów to:
60°+18° = 78°
Stosując wzory na funkcje trygonometryczne sumy można obliczyć wartości funkcji
trygonometrycznych kąta 78°. Zakładam, że dla 18° wartości te znamy, są w tablicach.
78° = 6.13°,
za pomocą wzorów na funkcje potrojonego i podwojonego kąta można więc obliczyć wartość jednej z
funkcji kąta 13°, o ile nie okaże się to zbyt trudne rachunkowo (nie namówisz mnie na to).
Jest to jednak poziom już nie szkolny, chyba że jesteś entuzjastą.
22 lis 00:28