matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie
Wydi:
2cos2x+3=4cosx
20 maj 16:17
Basia:
cos2x = 2cos
2
x − 1 2(2cos
2
x−1)+3 = 4cosx 4cos
2
x − 4cosx + 1 = 0 (2cosx − 1)
2
= 0 2cosx − 1 = 0 2cosx = 1 cosx=
1
2
x =
π
3
+ 2kπ lub x =
5π
3
+ 2kπ
20 maj 16:21