matematykaszkolna.pl
Granica niewłaściwa w punkcie granica: Czy jak mam granicę niewłaściwa w punkcie to : np. mamy limx→2 to dla: limx→2 i limx→2+ musimy otrzymać to samo bo otrzymalem w jednym a w drugim − to znaczy ze to nie istnieje?
21 lis 17:06
Artur_z_miasta_Neptuna: nie musi ... przyklad
 1 
limx−>0

x 
21 lis 17:08
granica: to ja już nie wiem, o co chodzi z tymi granicami w punkcie niewłaściwym jak to obliczyć wtedy?
21 lis 17:09
Artur_z_miasta_Neptuna: rysunek ale 'co obliczyć'
21 lis 17:10
Aga1.:
 1 
Z wykresu widać, że limx→0+

=,
 x 
 1 
a limx→0

=−
 x 
 1 
Granice jednostronne są różne więc nie istnieje granica funkcji

w punkcie x=0.
 x 
21 lis 17:14
granica: no chciałbym umieć obliczać funkcje w punkcie niewłaściwym, to co podaleś to nie wiem jak mam przykład:
 x2−1 
limx→2

2−x 
no i to jest ze nie istnieje, ale myslaem ze dletego ze limx→2 ≠ limx→2+
21 lis 17:17
granica: Aga1. dziekuję, bo Artur jakoś mi nie potrafil wytłuamczyć emotka
21 lis 17:17
Aga1.: rysunekPo podstawieniu za x 2 w mianowniku wychodzi 0. Możesz narysować sobie sam mianownik i liczyć granice jednostronne
 x2−1 22−1 
lim x→2

=[

]=
 2−x 0+ 
 x2−1 
lim x→2+

=−
 2−x 
Nie istnieje granica tej funkcji w 2 , bo granice jednostronne nie są równe.
21 lis 17:30
granica: okej a powiedz mi teraz tak: Mam zobaczyć czy funkcja ma asymptoty pionowe, więc:
 x+3 
1) f(x)=

x2 
D=R\0 , więc podejrzewam ze moze być w 0 −liczę limx→0 = − −liczę limx→0+ = nie są równe więc nie istnieje w nich funkcja wiec moze byc asymptota?! dobrze rozumuję
 x2+3x+2 
a 2) f(x)=

x+1 
D=R\(−1), więc podejrzewam że może być w −1 −liczę limx→−1 = −liczę limx→−1+ = no i w odpowiedziach jest ze brak asumptoty i teraz wg mojego rozumowanai to nie ma ponieważ są równe
21 lis 17:46
Artur_z_miasta_Neptuna: asymptota pionowa istnieje wtedy gdy CHOCIAŻ jedna z granic (lewo prawo stronna) wyjdzie 'niewłaściwa' w tym miejscu obie granice wyszły niewłaściwe asymptota istnieje
21 lis 18:08
granica: no ale w odpowiedziach jest ze nie istnieje!
21 lis 18:48