Granica niewłaściwa w punkcie
granica: Czy jak mam granicę niewłaściwa w punkcie to :
np. mamy limx→2 to dla:
limx→2− i limx→2+ musimy otrzymać to samo
bo otrzymalem w jednym ∞ a w drugim −∞ to znaczy ze to nie istnieje?
21 lis 17:06
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie musi ... przyklad
21 lis 17:08
granica: to ja już nie wiem, o co chodzi z tymi granicami w punkcie niewłaściwym
jak to obliczyć wtedy?
21 lis 17:09
Artur_z_miasta_Neptuna:

ale 'co obliczyć'
21 lis 17:10
Aga1.: | | 1 | |
Z wykresu widać, że limx→0+ |
| =∞, |
| | x | |
| | 1 | |
Granice jednostronne są różne więc nie istnieje granica funkcji |
| w punkcie x=0. |
| | x | |
21 lis 17:14
granica: no chciałbym umieć obliczać funkcje w punkcie niewłaściwym,
to co podaleś to nie wiem jak
mam przykład:
no i to jest ze nie istnieje, ale myslaem ze dletego ze lim
x→2
− ≠ lim
x→2
+
21 lis 17:17
granica: Aga1.
dziekuję, bo Artur jakoś mi nie potrafil wytłuamczyć
21 lis 17:17
Aga1.:

Po podstawieniu za x 2 w mianowniku wychodzi 0. Możesz narysować sobie sam mianownik
i liczyć granice jednostronne
| | x2−1 | | 22−1 | |
lim x→2− |
| =[ |
| ]=∞ |
| | 2−x | | 0+ | |
Nie istnieje granica tej funkcji w 2 , bo granice jednostronne nie są równe.
21 lis 17:30
granica: okej a powiedz mi teraz tak:
Mam zobaczyć czy funkcja ma asymptoty pionowe, więc:
D=R\0 , więc podejrzewam ze moze być w 0
−liczę lim
x→0
− = −
∞
−liczę lim
x→0
+ =
∞
nie są równe więc nie istnieje w nich funkcja wiec moze byc asymptota?! dobrze rozumuję
D=R\(−1), więc podejrzewam że może być w −1
−liczę lim
x→−1
− =
∞
−liczę lim
x→−1
+ =
∞
no i w odpowiedziach jest ze brak asumptoty i teraz wg mojego rozumowanai to nie ma ponieważ są
równe
21 lis 17:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
asymptota pionowa istnieje wtedy gdy CHOCIAŻ jedna z granic (lewo prawo stronna) wyjdzie
'niewłaściwa'
w tym miejscu obie granice wyszły niewłaściwe
asymptota istnieje
21 lis 18:08
granica: no ale w odpowiedziach jest ze nie istnieje



!
21 lis 18:48