matematykaszkolna.pl
pochodna czastkowa katerina: Witam, proszę o pomoc w sprawdzeniu, ew. poprawieniu zadania. bo nie jestem do końca pewna czy robię dobrze. Otóż należy policzyć pochodną cząstkową z funkcji F = (xb − xa)2 + (yb−ya)2 liczymy pochodną po xa i wynika z tego: ϱFϱxa = 12 (xb−xa)2+(yb−ya)2 * 2(yb−ya) − 2 później to już nie ważne. Moje pytanie, czy drugi element 2(yb−ya) − 2 jest dobrze bo mam pewne wątpliwości.. a jeśli jest dobrze, to czy po wymnożeniu kiedy moja pochodna będzie wyglądać tak : ϱFϱxa = 2(yb−ya) − 22 (xb−xa)2 + (yb−ya)2 mogę skrócić tego dwójki?
20 maj 16:12
Basia: Co to znaczy pochodna po xa ? to jest x*a ? czy xa ? I jakie są właściwie zmienne w tej funkcji ? To jest F(xa,xb,ya,yb) Mało to prawdopodobne. Napisz może treść zadania od początku do końca.
20 maj 16:18
AS: Według mnie,jeżeli xa przyjęto za zmienną, to pochodna wewnętrzna powinna być ułamek*(2*(xb − xa)*(−1))
20 maj 16:26
katerina: Chodzi o to że mamy daną funkcję F = √(xB − xA)2 + (yB−yA)2 są cztery elementy tej funkcji xA xB yA i yB, które mam podane, ale chodzi o wyprowadzenie wzoru na pochodną cząstkową. mnie interesuje jedynie pochodna cząstkowa po xA i chcę wiedzieć czy dobrze ją policzyłam? jak będę miała przykład jednej, z resztą sobie poradzę.
20 maj 16:27
katerina: ja niczego nie przyjmuje za zmienną , mam podane x−sy i y−reki. a jak liczymy pochodną cząstkową PO którymś elemencie to nie jest tak, że jego właśnie wykluczamy − po prostu wyrzucamy, nic z nim nie robimy − tak jakby go nie było?
20 maj 16:32
katerina: nikt nie wie?:(
20 maj 17:15
Basia: Źle policzyłaś, ale wg mnie całe Twój zapis jest zły. Jeżeli się upierasz to (ale uprzedzam, że nie o to chodzi !)
dF 1 

=

*2(xb−xa)*(−1) =
dxa 2(xb−xa)2+(yb−ya)2 
xa−xb 

(xb−xa)2+(yb−ya)2 
20 maj 22:30
Basia: Odwrotnie. Jeżeli liczymy po xa to pozostałe zmienne traktujemy jak zwykłe liczby. f(x) = 3x2+5x+3 f'(x) = 6x + 5 F(x,y) = 3x2 + y2 + 2x + 5y −20
dF 

= 6x+2
dx 
dF 

= 2y+5
dy 
G(x,y) = x*y2
dG 

= y2
dx 
dG 

= 2xy
dy 
itd.
20 maj 22:33
katerina: Dzięki, już doszłam wczoraj do tego sama jakoś emotka dokładnie wyszedł mi wynik taki jak Tobie. pozdrawiam
21 maj 08:48