pochodna czastkowa
katerina: Witam,
proszę o pomoc w sprawdzeniu, ew. poprawieniu zadania. bo nie jestem do końca pewna czy robię
dobrze.
Otóż należy policzyć pochodną cząstkową z funkcji F =
√(xb − xa)2 + (yb−ya)2
liczymy pochodną po xa i wynika z tego:
ϱFϱxa =
12 √(xb−xa)2+(yb−ya)2 * 2(yb−ya) − 2
później to już nie ważne. Moje pytanie, czy drugi element 2(yb−ya) − 2 jest dobrze

bo mam
pewne wątpliwości.. a jeśli jest dobrze, to czy po wymnożeniu kiedy moja pochodna będzie
wyglądać tak :
ϱFϱxa =
2(yb−ya) − 22 √(xb−xa)2 + (yb−ya)2 mogę skrócić tego dwójki?
20 maj 16:12
20 maj 16:18
AS: Według mnie,jeżeli xa przyjęto za zmienną, to pochodna wewnętrzna
powinna być
ułamek*(2*(xb − xa)*(−1))
20 maj 16:26
katerina: Chodzi o to że mamy daną funkcję F = √(xB − xA)2 + (yB−yA)2
są cztery elementy tej funkcji xA xB yA i yB, które mam podane, ale chodzi o
wyprowadzenie wzoru na pochodną cząstkową.
mnie interesuje jedynie pochodna cząstkowa po xA i chcę wiedzieć czy dobrze ją policzyłam?
jak będę miała przykład jednej, z resztą sobie poradzę.
20 maj 16:27
katerina: ja niczego nie przyjmuje za zmienną , mam podane x−sy i y−reki. a jak liczymy pochodną
cząstkową PO którymś elemencie to nie jest tak, że jego właśnie wykluczamy − po prostu
wyrzucamy, nic z nim nie robimy − tak jakby go nie było?
20 maj 16:32
katerina: nikt nie wie?:(
20 maj 17:15
Basia: Źle policzyłaś, ale wg mnie całe Twój zapis jest zły.
Jeżeli się upierasz to (ale uprzedzam, że nie o to chodzi !)
| dF | | 1 | |
| = |
| *2(xb−xa)*(−1) = |
| dxa | | 2√(xb−xa)2+(yb−ya)2 | |
20 maj 22:30
Basia: Odwrotnie. Jeżeli liczymy po x
a to pozostałe zmienne traktujemy jak zwykłe liczby.
f(x) = 3x
2+5x+3
f'(x) = 6x + 5
F(x,y) = 3x
2 + y
2 + 2x + 5y −20
G(x,y) = x*y
2
itd.
20 maj 22:33
katerina: Dzięki, już doszłam wczoraj do tego sama jakoś

dokładnie wyszedł mi wynik taki jak Tobie.
pozdrawiam
21 maj 08:48