Ciągi Arytmetyczne
Ferdiq: Dane sa dwa stuwyrazowe ciagi arytmetyczne: an o wyrazach: 5,8,11... oraz bn o wyrazach:
3,7,11... Ile jednakowych wyrazow maja te ciagi?
21 lis 16:57
Artur_z_miasta_Neptuna:
zauważ, że ciąg a
n ma postać
a
n = 5+ (n−1)*3
ciąg b
n ma postać:
b
n = 3+(n−1)*5
jakie liczby będą należały zarówno do a
n jak i b
n 
i jednoczesnie nie będa większe niż
a
100 i b
100
21 lis 16:58
Ferdiq: Tego wlasnie nie wiem. Wyznaczylem wzory ciagow, na mysl przychodzi mi jeszcze suma ciagu, ale
idei nie rozumiem. Mozna jeszcze jasniej?
21 lis 17:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
zauważasz że pierwszy wspólny czynnik to 11
następny może być dopiero po jakim czasie

wskazowka −−− patrz na różnice tych ciągów
21 lis 17:02
Ferdiq: wspolny wyraz obu ciagow bedzie co czwartym wyrazem w ciagu an i co trzecim w ciagu bn.
21 lis 17:12
Artur_z_miasta_Neptuna:
inaczej ... pierwszy wspólny to 11
nastepny będzie o 15 ... (3*5) ... większy czyli 26
21 lis 17:14
Ferdiq: wychodzi na to, ze bedzie 7 wspolnych wyrazow w takim razie, ale prawidlowa odpowiedz to 25.
wyraz rowny 23 tez bedzie wspolny dla ciagow an i bn, wiec nastepnym nie bedzie 26. Chyba,
ze zle mysle.
21 lis 17:23
Artur_z_miasta_Neptuna:
cholera ... bo źle napisałem 'r' dla bn
r = 4
więc co 3*4 = 12 będą wspólne elementy
11
23
35
47
59
71
83
itd.
21 lis 17:26
Ferdiq: czyli jak to bedzie, bo ogarnelo mnie totalne zacmienie. Czyli r=12, a a1= 11. Teraz?
21 lis 17:37