granica
Monika: Korzystaj¡c z definicji granicy ci¡gu wykazać, że:
∃N∊ℕ ∀n∊ℕ ,n>N zachodzi nierówność |a
n−g|<ε wystarczy przyjąć N=
| | 4−n2 | | 4−n2+n2+n | | 4+n | | 4+N | |
| |
| +1|=| |
| |= |
| < |
| |
| | n2+n | | n2+n | | n2+n | | N2+N | |
rozważania
n>N
rozważania:
21 lis 16:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
jakie N wystarczy wybrać bo nie 'znalazłem' tego
21 lis 16:55
Monika:
21 lis 16:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
gdzie zostalo wykazane, że:
21 lis 16:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
masz napisane:
"[...] wystarczy przyjąć N=" ile
21 lis 16:57
Monika: w rozważaniach?!
21 lis 17:57
Monika: ⊂
21 lis 18:03
Monika: no właśnie nie wiem ile wynosi
21 lis 18:05
Monika:
21 lis 18:14
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 4−n2 | | −n2 − n + n + 4 | | n+4 | |
an = |
| = |
| = −1 + |
| |
| | n2+n | | n2+n | | n2+n | |
zauważmy, że:
| n+4 | | (n+k) + 4 | |
| > |
| dla k,n∊N+ <−−− wykaż to (mi się nie chce) |
| n2+n | | (n+k)2 + (n+k) | |
i dopiero teraz idziesz do dowodu
21 lis 18:16
Monika: skąd się wzieło n,k?
21 lis 18:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
wybieramy ε>0
| | n+4 | | n+4 | | n+4 | |
|−1+ |
| − (−1)| = | |
| | = |
| = |
| | n2+n | | n2+n | | n2+n | |
| | 1 | | 3 | | 1 | | 3 | | 4 | | 4 | | 4 | |
= |
| + |
| < |
| + |
| = |
| < |
| < |
| = [ε] < ε |
| | n | | n2+n | | n | | n | | n | | N | | | |
wykazać musisz jdnak jedynie, że dla n∊N
| 3 | | 3 | |
| > |
| .. co będzie stosunkowo proste |
| n | | n2+n | |
21 lis 18:23
Artur_z_miasta_Neptuna:
przedostatnia < zamień na = ... i będzie dobrze
oczywiście wiesz co oznacza [coś]
21 lis 18:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
cholera
troszeczkę źle ... jeszcze raz
21 lis 18:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
wybieramy ε>0
| | n+4 | | n+4 | | n+1 + 3 | |
|−1 + |
| − (−1)| = | |
| | = |
| = |
| | n2+n | | n2+n | | n(n+1) | |
| | 1 | | 3 | | 1 | | 3 | | 4 | | 4 | |
= |
| + |
| < |
| + |
| = |
| < |
| = |
| | n | | n(n+1) | | n | | n | | n | | N | |
21 lis 18:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
wszystko jasne

czy przetwarzasz
21 lis 18:35