Szereg Liczbowy
Devil: Witam
Mam wyznaczyc granice szeregu:
1+32+122+322++124+.... itp.
Poprzez Couchiego oraz d'Alamberta.
21 lis 16:47
Krzysiek: do zapisania ułamków użyj: "U" zamiast "u"
21 lis 16:49
Artur_z_miasta_Neptuna:
fajnie ... ale jeszcze lepiej gdybyś
1) pisał to używając funkcji U do zapisu ułamków
2) znalazł sobie postać ogólną an
3) wtedy bez problemu powinienes sobie poradzić z którym z kryteriów (polecam Cauchy'iego)
21 lis 16:49
Devil: Własnie problem w tym ze nie umiem znaleźć tego szeregu. jedynie to wiem to ze wyraz 3i4 daje 1
a wyrazy 2,3,4,5 daje 1,5.
| | 3 | | 1 | | 3 | | 1 | |
1+ |
| + |
| + |
| + |
| +.... |
| | 2 | | 2*{2} | | 2*{2} | | 2*2*2 | |
PS. coś nie działa U duże z
(Shift+6).
21 lis 16:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
wskazówka
1 = 2 −1 = 2 + (−1) = 2 + (−1)2k+1
3 = 2 + 1 = 2 + (1) = 2 + (−1)2k
a mianownik pozostawiam Tobie do 'zauważenia'
21 lis 17:00
Devil: wydaje mi sie ze mianownik powienien byc
2n ale psuje sie to po 3 pozycji
22k przy 2 pozycji nie dziala...
21 lis 18:21