pomocy
Aga: bardzo proszę o pomoc.
Na siatkę ostrosłupa prawidłowego czworokątnego o krawędzi podstawy długości 10cm zużyto
250cm2kartonu.Oblicz długość wysokości ściany bocznej tego ostrosłupa,jeśli 10%powierzchni
kartonu zajmują zakładki.
20 maj 15:45
Eta:
250*10% = 25 250 − 25 = 225 cm
2 −−−−− to pole całkowite ostrosłupa
więc:
P
c = a
2 + 4*
12a*h
b
P
c= a
2 + 2*a*h
b
zatem: a
2 + 2*a*h
b = 225
podstaw za a = 10 cm i oblicz wartość h
b
To już proste
20 maj 16:10
Aga: wielkie dzięki
20 maj 16:16