Fizyka
Pilnie potrzebne: Kulka plasteliny o masie 0,02 kg spadła z wysokości 1,5m i przykleiła się do podłoża. O ile
wzrosła energia wewnętrzna plasteliny i podłoża?
(proszę o: dane, szukane, komentarz, rozwiązanie i odpowiedź)
20 maj 15:32
Jakub: Na początku kulka miała energię potencjalną, którą możesz policzyć ze wzoru E = mgh. Cała ta
energia zamieniła się na energię wewnętrzną. Taka podpowiedź ci wystarczy do napisania
rozwiązania. Napisz tutaj jak ci poszło.
20 maj 16:27
Pilnie potrzebne: Ep=0,02[kg] * 10[N/kg] * 1,5[m] = 0,3
spr. jednostki: E= Nm [bo kg z kg się skróci]
Czyli Ep= 0,3[J]
i co dalej? Przecież nie ma podanego ciepła?
Dobrze?
20 maj 18:44