pochodna
tomasz: mógłby mi ktoś obliczyć pochodną z (10x+pierwiastek z 5) / pierwiastek z x
21 lis 14:52
konrad: zastosuj wzór na pochodną ilorazu
21 lis 14:55
tomasz: zastosowałam, ale nie wyszło
21 lis 14:55
jowita_ad: pomoże ktoś
21 lis 15:01
MQ: To pokaż, co robiłaś −− poprawimy
21 lis 15:22
jowita_ad: licznik
(10x+√5)' * √x − (10x+ √5) * (x do 1/2)' = 10 √x − (10x+ p{5) * 1/2 x do −1/2) = 10x do
1/2 − 5x do 1/2 *5/2
mianownik wychodzi x, bo (√x) do 2
21 lis 15:31
MQ: | | 1 | |
Żle zostało pomnożone (10x+√5)* |
|
|
| | 2√x | |
| | √5 | |
Powinno wyjść 5√x+ |
|
|
| | 2√x | |
i całość w liczniku:
czyli w liczniku:
21 lis 15:42
Staś:
| | 10x + √5 | |
y = |
| = 10√x + √5*x−1/2 |
| | √x | |
| | 1 | | 1 | | 5 | | √5 | |
y' = 10* |
| − |
| *√5*x−3/2 = |
| − |
| |
| | 2√x | | 2 | | √x | | 2x√x | |
21 lis 15:43