wykazać że funkcja jest równowartościowa i wyznaczyć funkcję do niej odwrotną
asd: wykazać że funkcja jest równowartościowa i wyznaczyć funkcję do niej odwrotną :
a)y=10
x+2
b) y=
x+3 −6
21 lis 14:51
irena_1: a)
10a+2=10b+2
100*10a=100*10b
10a=10b
a=b
y=10x+2
x+2=log y
x=log y−2
y=log x−2
21 lis 14:59
irena_1:
b)
Brakuje podstawy potęgi
21 lis 15:00
think: pokażę tylko jak się robi jeden przykład resztę robi się analogicznie...
| | 2x | | 2x + 1 − 1 | | 2x + 1 | | 1 | |
c) y = |
| = |
| = |
| − |
| = 1 − |
| | 1 + 2x | | 2x + 1 | | 2x + 1 | | 2x + 1 | |
załóżmy że istnieją a ≠ b takie, że f(a) = f(b)
czyli:
| | 1 | | 1 | |
1 − |
| = 1 − |
| |
| | 2a + 1 | | 2b + 1 | |
2
a + 1 = 2
b + 1
2
a = 2
b ⇔ a = b co sprzeczne z założeniem a≠b czyli funkcja ta jest różnowartościowa.
21 lis 15:00
irena_1:
c)
2
a+2
a+b=2
b+2
a+b
2
a=2
b
a=b
2
x=y+y*2
x
2
x(1−y)=y
21 lis 15:03
asd: b) y=3
x+3 − 6 poprawione , dziękuje za dwa przykłady i krótkie wyjaśnienie
21 lis 15:04
irena_1:
a)
Dziedzina x>0
b)
Dziedzina 0<x<1
21 lis 15:05
Mila: "Różnowartościowa."
21 lis 15:06
irena_1:
b)
y=3x+3
3a+3=3b+3
27*3a=27*3b
3a=3b
a=b
3x+3=y
x+3=log3y
x=log3y−3
y=log3x−3
x>0
21 lis 15:09