a
piotrek: Oblicz:
| | √3 | | 1 | |
cos(arcsin(− |
| )+arccos(− |
| = |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
sin(arcsin5)+cos(arcsin(− |
| )) = |
| | 2 | |
21 lis 14:26
aniabb: cos (−60° +120°) = cos 60 = 1/2
5+ cos30 = 5+ √3/2
21 lis 14:30
MQ: @aniabb
Jak ci wyszło 5 z sin(arcsin5) tego nie pojmuję.
Jak ci wyszło coś >1 z sin?
21 lis 14:33
aniabb: z odwrotności
21 lis 14:42
MQ:
arcsin jest określona na przedziale <−1, 1>, więc jak ci się udało wyliczyć arcsin(5)
21 lis 15:08
21 lis 16:39
piotrek: arcsin5 jest sprzeczny to tego drugiego nie trzeba liczyc, a w pierwszym napewno 1/2?
21 lis 17:33