wielomian
estest: Rozłóż wielomian na czynniki
x3 + 6x2 +11x +6
21 lis 14:10
think: x3 + x2 + 5x2 + 5x + 6x + 6 = ...
proponuję taki podział parami
21 lis 14:12
aniabb: (x+1)(x2+5x+6) = delta = (x+1)(x+2)(x+3)
21 lis 14:12
aniabb: albo zauważyć że −1 jest pierwiastkiem bo −12 +12 =0
21 lis 14:13
pigor: ... np. tak :
x3+6x2+11x+6= x
3+2x
2+4x
2+8x+3x+6= x
2(x+2)+2x(x+2)+3(x+2)=
(x+2)(x2+2x+3)
i tyle, bo Δ trójmianu x
22x+3 jest < 0 . ...
21 lis 14:15
pigor: ... o kurcze coś kopnąłem, przepraszam .
21 lis 14:17
think: pigor masz błęda 4x(x + 2)
21 lis 14:18
Mati_gg9225535:

W(−1)=0
HORNER
W(x) = (x+1)(x
2+5x+6)
Δ=25−24=1
√Δ=1
x
1=−3 x
2=−2
W(x)= (x+1)(x+2)(x+3)
21 lis 14:18
Mati_gg9225535: o chyba sie spoznilem
21 lis 14:18
pigor: ... no tak, już widzę tam miało być 4(x+2) , a nie 2(x+2) . ...
21 lis 14:19