kinematyka ruch po okręgu
kapi:

a=30m/s
kąt: 30 stopni
r=5m
znaleźć wartości prędkości i przyspieszenia stycznego.
21 lis 13:24
kapi: punkt materialny porusza się przeciwnie do wskazówek zegara
21 lis 13:24
aniabb: skąd Ty bierzesz takie kwiatki

a
s = 15m/s
2
a
n=15
√3 m/s
2 ≈ 26 m/s
2
a
n = v
2/R
v=
√aR = {26*5} = 11,4 m/s
21 lis 13:31
kapi: ze zbioru zadań Chłędowskiej

nie mogę dojść do tego skąd wzięłaś a
s=15m/s
2
21 lis 15:47
kapi: aniuuu help me
21 lis 17:18
kapi: Oo
21 lis 19:42
Nienor:

Już wiesz
21 lis 19:50
kapi: nie, dalej nie wiem. Nie mamy żadnej z tych trzech przyśpieszeń które zarysowałeś, więc jak
wyliczyć to as?
22 lis 12:51
aniabb:

mieliśmy dane a = 30m/s
2 chyba ze to u Ciebie coś innego znaczyło

i kąt α=30°
a
s jest zawsze prostopadłe do promienia
a
n zawsze do środka okręgu
a
s = sinα *a = 1/2 *a
a
n = cosα *a =
√3/2 *a
22 lis 13:27
kapi: wynik się zgadza więc, pewnie to "a" to jest to "a", ja cały czas myślałem inaczej. Dzięki za
wyjaśnienie
22 lis 13:40