zad
sylwia gdańsk: 0.8−2*(417/27)−2/3*90.5)−3
20 maj 14:52
sylwia gdańsk: 0.8−2*(125/27)−2/3*(1.5)−3
20 maj 14:53
sylwia gdańsk: co jest z tymi potegami

?
20 maj 14:53
sylwia gdańsk: to jest 0.8 do potegi minus 2 razy 125/27 do potegi −2/3 i razy 1.5 do potegi −3
20 maj 14:54
sylwia gdańsk: wie ktos?
20 maj 14:58
tim: Zapisz w postaci potęgi.Piszemy jest a ^^ { } a22 Tylko jeden znaczek
20 maj 15:03
sylwia gdańsk: a wies zjak to rozwiazac moze bo za bardzo mi nei wychodzi nie wiem czemu:−/
20 maj 15:04
tim: Tzn nie widzę, jak to jest, więc..
20 maj 15:05
sylwia gdańsk: 0.8−2*(125/27)−2/3*(1.5)−3
20 maj 15:05
sylwia gdańsk: i jeszcze jedno 21/3*(1/8)−1/2*162/3*√4
20 maj 15:06
sylwia gdańsk: ten pierwiastek z 4 jest 3 stopnia

20 maj 15:07
tim: To jest banał:
KORZYSTAMY Z ZASAD:
a
23 =
3√a2
| | 125 | | 1 | |
b) ( |
| )−23 = |
| = ... |
| | 27 | | | |
20 maj 15:11
sylwia gdańsk: to to tez zrobilam hehe
20 maj 15:12
sylwia gdańsk: wyszlo mi 100/64*pierwiastek 3 stopnia ze 125/27 do kwadratu razy 2/3 do 3
20 maj 15:14
tim: Drugie:
KORZYSTAMY Z ZASAD:
a
13 =
3√a1
20 maj 15:15
sylwia gdańsk: Ty znam na pamiec te zasady heh nie wychodzi mi
20 maj 15:17
tim: | | 1 | |
W pierwszym powinno wyjść |
| |
| | 6 | |
20 maj 15:17
sylwia gdańsk: jak mam pieriwstek z 4 3 stopnia to jak to zamienic na 4?
20 maj 15:20
sylwia gdańsk: jak ci to wyszlo?
20 maj 15:20
tim: Zaraz pokaze...
20 maj 15:21
sylwia gdańsk: no dziki nie wiem gdzoe robie blad sory...;−/
20 maj 15:23
sylwia gdańsk: nie nawidze tego i logarytmow;−/
20 maj 15:23
tim: O sory jUŻ
20 maj 15:34
sylwia gdańsk: spox
20 maj 15:34
tim: Ciąg dalszy tego co wyżej:
a) = 1,5625
| | 1 | | 1 | | 9 | |
b) = |
| = |
| = |
| = 0,36 |
| | 3√15625729 | | | | 25 | |
| | 8 | | 1 | |
A * B * C = 1,5625 * 0,36 * |
| = |
| |
| | 27 | | 6 | |
20 maj 15:36
tim: 21/3*(1/8)−1/2*162/3*3√4 Tak?
20 maj 15:37
sylwia gdańsk: dzikeuje Ci bardzo
20 maj 15:39
sylwia gdańsk: o tak
20 maj 15:39
tim: 2
1/3 =
3√2
16
2/3 =
3√162 =
3√256
3√4
Jakiś beznadziejny wynik. Napewno dobrze przepisałaś?
20 maj 15:43
sylwia gdańsk: ma wyjsc 2i 31/6
20 maj 15:44
sylwia gdańsk: 2 do 31/6 sory
20 maj 15:44
sylwia gdańsk: dobrze napisalam
20 maj 15:44
tim: Musiałaś źle przepisać..
20 maj 15:45
tim: Aha ok.
20 maj 15:45
sylwia gdańsk: nie wiem jak to porobic;−/
20 maj 15:46
tim: To teraz rozumiem.
3√2 =
6√22
3√256 =
6√65536 =
6√216
3√4 =
6√24
Mnożąc to wychodzi:
6√231
2
316
20 maj 15:52
sylwia gdańsk: dzixki
20 maj 15:54
sylwia gdańsk: o jak mam to zapmienic na 9 3*pierw 3 stopnia z 81i jeszcze pod pierwiastkiem jest pierwiastek
z 3
20 maj 15:56
sylwia gdańsk: 3*√81√3
20 maj 15:57
sylwia gdańsk: tylko ten duzy pierw jest 3 stopnia
20 maj 15:57
tim: Spróbuj nauczyc sie pisac symbolami (patrz obok), twoj zapis nie jest czytelny.
20 maj 15:57
sylwia gdańsk: mam zamienic na potege 9
20 maj 15:57
sylwia gdańsk: czemu nei czytelny tak wyglada
20 maj 16:00
sylwia gdańsk: 3*√81√3
20 maj 16:00
sylwia gdańsk: cholera zle si eskopjowalo ale tak jak wyzej z 15.57 pisalam tylko 3 stopnia ma byc
20 maj 16:00
tim: Ok.
3 * √81√3 = √9 * 81√3 = √729√3 = √√531441 * 3 = √√1594323 = 4√1594323 =
4√313 = 3134
20 maj 16:03
tim: Oł Jezus...
20 maj 16:03
tim: Spróbuj zrobić jak ja powyżej
20 maj 16:03
sylwia gdańsk: alt to miala byc potega 9:0
20 maj 16:05
d:- )b: hwdp okkiiiiiiiiiiiii
30 wrz 14:14
d:- )b: żarcik taki hahahahahaha
30 wrz 14:15
no name: pierwiastek 3go stopnia z liczby −1/3 do potęgi −1
28 gru 21:35
no name: proszę o szybką odpowiedź
28 gru 21:36