matematykaszkolna.pl
Rozwiąż układ równań w ciele liczb zespolonych Marek: x+y+z=1 x+2y+3z=1 2x+3y+4z=2 3x+2y+z=3 Oczywiście nie ma tu klamry − ale chodzi o czterorównaniowy UKŁAD RÓWNAŃ.
21 lis 13:08
Artur_z_miasta_Neptuna: każda ze zmiennych to liczba w R czy C
21 lis 13:09
Marek: Nie ma tu żadnej dziedziny
21 lis 13:10
Artur_z_miasta_Neptuna: to w takim razie pytanie jest do Ciebie ... są to niewiadome rzeczywiste czy zespolone (patrz tytuł wątku)
21 lis 13:11
Artur_z_miasta_Neptuna: tak czy siak ... rozwiazujesz metodą eliminacji Gaussa innymi slowy ' tworzysz macierz schodkową'
21 lis 13:12
Marek: tak... tylko nie wiem jak? I mam zadania − we wszystkich jest np. 1 Wyznacz pierwiastek z liczby zespolonej, 2 Rozwiąż równanie w ciele liczb zespolonych, 3. Olicz macierz... 4. Oblicz coś tam (też rząd macierzy) emotka i OSTANIE własnie to : Czysto teoretycznie powinienem rozwiazać normalny układ równań z 3 zmiennymi. Bo nie jest w ogóle podane , że rozwiązać w ciele liczb zespolonych.... Kiedyś pamiętam na studiach − kazano mi napisać rozwinięcie La'Placea w/g n−tegi rzędu. Ja wszędzie zamiast N napisałem k. Nie napisałem też wcześniej że n=k. I miałem całość źle (choć sens logiczny wzoru dobry). Tu też powinienem rozwiązać zwykły ukłąd równań i ew. się kłócić z wykładowcą. I miałbym rację. Ale... emotka Włąsnie − zawsze jest "ale". , bo wykładowca "ma zawsze rację " emotkaemotkaemotka
21 lis 13:18
Marek: Jak ta metoda stanowi? Bo nie wiememotka
21 lis 13:19
Marek: Macierz schodkowa − teraz rozumiem. Chyba o to chodziło emotka
21 lis 13:19
Marek: To jest zwykły ukł. równań emotka
21 lis 13:20
Marek: Nie ma tu błędu emotka OK Dam radę emotka
21 lis 13:21
Marek: A to równanie w ciele liczb zespolonych? z4 − 3z2 +4=0
21 lis 13:22