Rozwiąż układ równań w ciele liczb zespolonych
Marek:
x+y+z=1
x+2y+3z=1
2x+3y+4z=2
3x+2y+z=3
Oczywiście nie ma tu klamry − ale chodzi o czterorównaniowy UKŁAD RÓWNAŃ.
21 lis 13:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
każda ze zmiennych to liczba w R czy C
21 lis 13:09
Marek: Nie ma tu żadnej dziedziny
21 lis 13:10
Artur_z_miasta_Neptuna:
to w takim razie pytanie jest do Ciebie ... są to niewiadome rzeczywiste czy zespolone (patrz
tytuł wątku)
21 lis 13:11
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak czy siak ... rozwiazujesz metodą eliminacji Gaussa
innymi slowy ' tworzysz macierz schodkową'
21 lis 13:12
Marek: tak... tylko nie wiem jak

? I mam zadania − we wszystkich jest np. 1 Wyznacz pierwiastek z
liczby zespolonej, 2 Rozwiąż równanie w ciele liczb zespolonych, 3. Olicz macierz... 4. Oblicz
coś tam (też rząd macierzy)

i OSTANIE własnie to : Czysto teoretycznie powinienem rozwiazać
normalny układ równań z 3 zmiennymi. Bo nie jest w ogóle podane , że rozwiązać w ciele liczb
zespolonych.... Kiedyś pamiętam na studiach − kazano mi napisać rozwinięcie La'Placea w/g
n−tegi rzędu. Ja wszędzie zamiast N napisałem k. Nie napisałem też wcześniej że n=k. I miałem
całość źle (choć sens logiczny wzoru dobry). Tu też powinienem rozwiązać zwykły ukłąd równań i
ew. się kłócić z wykładowcą. I miałbym rację. Ale...

Włąsnie − zawsze jest "ale". , bo
wykładowca "ma zawsze rację "


21 lis 13:18
Marek: Jak ta metoda stanowi

? Bo nie wiem
21 lis 13:19
Marek: Macierz schodkowa − teraz rozumiem. Chyba o to chodziło
21 lis 13:19
Marek: To jest zwykły ukł. równań
21 lis 13:20
Marek: Nie ma tu błędu

OK Dam radę
21 lis 13:21
Marek: A to równanie w ciele liczb zespolonych

? z
4 − 3z
2 +4=0
21 lis 13:22