Czy mogłby ktoś sprawdzic i pomoc w rozwiązaniu
jola: 1 rozwiąż równanie: 3x5−12x3−12x2+48=0
2 Znajdź pierwiastki wielomianu (x−1)(x5−5x4+4x3) i ustal ich krotności
3 Rozłóż wielomian na czynniki x4−16
Ad1. 3x3(x2−4)−12(x2−4)=0 do tego momentu doszlam ale pozniej nie wiem jak zrobic dalej
(x2−4)(3x3−12)=0 (x−4)(x+4) ......i co dalej ?
Ad2. (x−1)*x3(x2−5x+4)=0
Δ=(−5)
2 − a*1*4
Δ=9
√Δ =
√9 = 3
x2= 4 i nie wiem czy to juz koniec czy cos jeszcze mam liczyc. O co chodzi z tymi krotnościami
Ad3. (x
2 − 4)(x
2+4) = (x−2)(x+2)(x
2+4)