Rozwiązywanie nierówności wielomianowych
PanTomBudujeDom:

Witam

Dany jest wielomian W(x)=x
4+x
2+ax+b , x∊R
Wyliczyłem parametry a,b, więc pominę ten podpunkt zadania − jest na pewno dobrze.
a =0
b= −2
Problem mam w podpunkcie c)
c) Dla wyznaczonych a i b rozwiąż nierówność W(x) ≤ x
4+x
3
Rozwiązuje to tak:
x
4+x
2−2 ≤ x
4+x
3
x
4−x
4−x
3+x
2−2≤0
−x
3+x
2−2≤0
Liczba (−1) jest pierwiastkiem, więc po rozkładzie na czynniki pierwsze
(x+1)(−x
2+2x−2)≤0
Delta jest ujemna, więc pierwiastkiem będzie tylko − 1 i rysuję...(rysunek wyżej)
Odp. x∊<−1,+
∞)
W odpowiedziach natomiast mamy od (−
∞,−1>. A przecież jeżeli a <0 rysujemy wykres od dołu z
prawej strony...
Będę wdzięczny za wytłumaczenie.
PanTomBudujeDom: Bardzo przejrzysty rysunek

Podpunkt a) brzmi:
a) Wyznacz a i b wiedząc, że wielomian jest podzielny przez x
2−1
Policzyłem jeszcze raz dla pewności i a = 0; b= −2

Błąd w książce.
Chciałem się upewnić

Dziękuję