matematykaszkolna.pl
Rozwiązywanie nierówności wielomianowych PanTomBudujeDom: rysunekWitam emotka Dany jest wielomian W(x)=x4+x2+ax+b , x∊R Wyliczyłem parametry a,b, więc pominę ten podpunkt zadania − jest na pewno dobrze. a =0 b= −2 Problem mam w podpunkcie c) c) Dla wyznaczonych a i b rozwiąż nierówność W(x) ≤ x4+x3 Rozwiązuje to tak: x4+x2−2 ≤ x4+x3 x4−x4−x3+x2−2≤0 −x3+x2−2≤0 Liczba (−1) jest pierwiastkiem, więc po rozkładzie na czynniki pierwsze (x+1)(−x2+2x−2)≤0 Delta jest ujemna, więc pierwiastkiem będzie tylko − 1 i rysuję...(rysunek wyżej) Odp. x∊<−1,+) W odpowiedziach natomiast mamy od (−,−1>. A przecież jeżeli a <0 rysujemy wykres od dołu z prawej strony... Będę wdzięczny za wytłumaczenie.
21 lis 12:06
Artur_z_miasta_Neptuna: mozliwy błąd w książce −−− Twój tok rozumowania (dla tak przedstawionej nierówności) jest prawidlowy
21 lis 12:10
PanTomBudujeDom: Dziękuję emotka
21 lis 12:11
Aga1.: rysunekTwoja odp. jest poprawna, chyba, że źle obliczyłeś a i b.
21 lis 12:15
PanTomBudujeDom: Bardzo przejrzysty rysunek emotka Podpunkt a) brzmi: a) Wyznacz a i b wiedząc, że wielomian jest podzielny przez x2−1 Policzyłem jeszcze raz dla pewności i a = 0; b= −2 emotka Błąd w książce. Chciałem się upewnić emotka Dziękuję
21 lis 12:20