xxx
Magda: 1. Dany jest wielomian W(x)=x4−4x2+kx+m
a) wyznacz parametry k, m, tak aby reszta z dzielenia wielomianu W przez dwumian (x+2) wynosiła
−3, a reszta z dzielenia wielomainu W przez dwumian (x−1) wynosiła 6.
b) Dla k=0 Λ m=0 rozwiąż nierówność W(X)<0
2. Naszkicuj w układzie współrzędnych figurę okresloną układem nierówności
x2+y2−10x≥−9
x2+y2−10x≤0
Oblicz pole tej figury.
3. Znajdź równanie stycznej do okręgu o równaniu (x−6)2+(y−8)2=20 poprowadzonej w punkcie
K=(8,12)
20 maj 14:45
Basia:
W(x) = (x−2)*P(x) − 3
W(2) = 0*p(x)−3
W(2) = −3
−−−−−−−−−−−−−−−
W(x) = (x−1)*Q(x)+6
W(1) = 0*Q(x)+6
W(1)=6
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
W(2) = 24−4*22+k*2+m = 16−16+2k+m = 2k+m
2k+m = −3
W(1) = 14−4*14+k*1+m = 1−4+k+m = k+m−3
k+m−3=6
k+m=9
musisz rozwiązać układ równań (niebieskich)
k=0 i m=0 ⇒ W(x) = x4−4x2
x4−4x2<0
x2(x2−4)<0
x2(x−2)(x+2)<0
x2 ≥ 0 czyli
(x−2)(x+2)<0
potrafisz dokończyć ?
20 maj 16:03
Basia:
(x−5)2 = x2 − 10x + 25
x2 − 10x = (x−5)2 − 25
x2 + y2 − 10x = (x−5)2 − 25 + y2 = (x−5)2 + y2 − 25
(x−5)2 + y2 − 25 ≥ −9
(x−5)2 + y2 − 25 ≤ 0
(x−5)2 + y2 ≥ 16
(x−5)2 + y2 ≤ 25
równanie (1) opisuje okrąg S(5,0) i r1=4 i jego zewnętrze
równanie (2) opisuje okrąg S(5,0) i r2=5 i jego wnętrze
układ równań opisuje więc pierścień kołowy
S(0,5) r1=4 r2=5
P = πr22 − πr12 = π(r22−r12)
podstaw i policz
20 maj 16:10
Basia:
równanie
(x−6)2+(y−8)2 = 20
opisuje okrąg o środku w punkcie S(6,8) i promieniu r=√20=√4*5=2√5
K(8,12)
napisz równanie prostej KS
styczna k to prosta ⊥ pr.KS i przechodząca przez punkt K
20 maj 16:13
Magda: Basiu bardzo Ci dziękuję za wskazówki ale bardzo bym Cie prosiła o sprawdzenie.
1a) rozwiązałam ten układ i wyszło k=−14 m=25 dobrze

tylko mam pytanie czemy tam jest W(1) a nie W(−1)

1b) x<2 i x<−2czyli x∊(−∞, 2) dobrze

tylko mam pytanko dlaczego tu jest taki znak ≥

x2 ≥ 0
2. Pole wyszło mi 9π dobrze

Basiu ale nie wiem jak zrobić rysunek

pomóż
| | 1 | |
3. równanie prostej KS wyszło y=2x−4 a stycznej k wyszło y=− |
| x+16 dobrze
|
| | 2 | |
Basiu jak bedziesz mogła to spójrz proszę też na inne moje zadanka które wczoraj dodałam,
dostałam podpowiedzi ale nadal wszystkiego nie rozumiem, a ty tak dobrze tłumaczysz. Bardzo
dziekuje
21 maj 07:52
Magda: Inne zadanka pomógł rozwiązać mi Bogdan jestem bardzo wdzięczna
21 maj 11:40
Magda: tylko Basi jeszcze nie ma czy Bogdan mógłbyś mi sprawdzić te zadanka też
21 maj 11:41
Magda:

Czy ten rysunek w 2 zadaniu to ma tak wyglądać
21 maj 13:47
Magda: sprawdzcie proszę
21 maj 20:43
Basia:
Magda, w tym pierwszym źle przeczytałam. To ma być W(−2) a nie W(2).
Trzeba to poprawić.
Na rysunku trzeba ten pierścień zacieniować.
Resztę przeliczę za chwilę.
21 maj 21:58
Basia:
Zadanie 3 jest dobrze.
Drugie zaraz Ci narysuję, a pierwsze napiszę od poczatku.
21 maj 22:01
Basia:

Twój pierścień to część wspólna "niebieskiego" (wnętrze + okrąg koła o promieniu 5)
i "czerwonego" (zewnętrze i okrąg koła o promieniu 4)
Pole masz dobrze policzone.
21 maj 22:09
Basia:
Zadanie 1.
W(x) = (x+2)*P(x) − 3
W(−2) = (−2+2)*P(x) − 3
W(−2) = 0*P(x) − 3
W(−2) = −3
−−−−−−−−−−−−−−−−
W(x) = (x−1)*Q(x) + 6
W(1) = (1−1)*Q(x) + 6
W(1) = 0*Q(x) + 6
W(1) = 6
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
W(−2) = (−2)4 − 4*(−2)2 + k*(−2) + m = 16 − 16 − 2k + m = −2k + m
−2k+m=−3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
W(1) = 14 − 2*12 + k*1 + m = 1 − 2 + k + m = k + m −1
k+m−1=6
k+m=7
−−−−−−−−−−−−−−−−
−2k+m=−3
k+m=7 /*2
−2k+m=−3
2k+2m=14
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3m=11
m=113
k+113 = 7
k = 21−113
k=103
21 maj 22:17
Basia:
Zadanie 1b.
x2≥0 (większe lub równe 0) bo dla x=0 x2=0 a dla x≠0 x2>0; razem x≥0
x2−4<0
(x−2)(x+2)<0
x−2<0 ∧ x+2>0
∨
x−2>0 ∧ x+2<0
x<2 ∧ x>−2
∨
x>2 ∧ x<−2 niemożliwe
x>−2 ∧ x<2
x∊(−2;2)
21 maj 22:25
Magda: Bardzo Ci dziękuję Basiu, pozdrawiam
22 maj 07:09