Rozwiązać równanie trygonometryczne
Maniek: sin (π6 − 2x) = cos (x + π3)
Kompletnie nie wiem jak to zrobić, mogę sin zamienić na cos, dodając do niego π2
cos (2π3 −2x) = cos (x + π3)
Co teraz?
21 lis 11:36
21 lis 11:39
Maniek: Sprawdzałem to w wolframie, problemem nie są wyniki, a to jak do nich dojść
21 lis 11:44
aniabb: cos(π/2 −(π/6−2x)) = cos (x+π/3)
π/2 −(π/6−2x) = x+π/3 +2kπ lub π/2 −(π/6−2x) = −(x+π/3) +2kπ
π/3 +2x = x+π/3 +2kπ lub π/3 +2x = −x−π/3) +2kπ
x=2kπ lub 3x=2π/3 +2kπ
x=2π/9 +2/3kπ
21 lis 11:47
aniabb: minus zjadłam w ostatniej i przedostatniej linijce
3x=−2π/3 +2kπ x=−2π/9 +2/3kπ
21 lis 11:48
Aga1.: Albo
cosx=cosy⇔x=y+2kπ v x=−y+2kπ, k∊C
21 lis 11:54
Maniek: ok, ale dlaczego cos(π/2 −(π/6−2x)) − myślałem, że od argumentu cosinusa odejmujemy π2
21 lis 12:06
21 lis 12:10
Maniek: OK. Dziękuje bardzo za pomoc
21 lis 12:15