granica
Miqstu: lim
x−>∞ (
√x+2−
√x−5)= [
∞−
∞]
i teraz ze wzoru skróconego mnożenia:
(a−b)=a
2−b
2/a+b
=lim
x−>∞ x+2−(x−5)/
√x+2+
√x−5, czy
(x+2)−(x−5)/
√x+2+
√x−5 
wstawiać ten nawias, czy nie trzeba? dzięki z góry.
21 lis 11:22
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie trzeba ... nawiasy konieczne tylko jeżeli znak przed wyrażeniem to (−)
21 lis 11:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale oczywiście ... można wstawić ten pierwszy nawias ('dla pewności')
21 lis 11:26
PW:
7/(√x+2+√x−5)
− te nawiasy obejmujące mianownik muszą być z uwagi na umowę o kolejności wykonywania działań
(nie musiałoby ich być gdyby była "normalna" kreska ułamkowa.
21 lis 11:55