matematykaszkolna.pl
Notacja asymptotyczna Janhuh: Czy mógłby mi ktoś powoli i dokładnie (jak dziecku ) wytłumaczyć na czym polega notacja asymptotyczna? Prosiłbym o jakieś proste przykłądy, rysunek i komentarz, ew. adres jakiejs strony na której jest to wytłumaczone w przystępny sposób. Szukałem wszędzie, niestety to co znalazłem przekracza moje zdolności pojmowaniaemotka
21 lis 11:17
Artur_z_miasta_Neptuna: http://www.staff.amu.edu.pl/~jaworski/mad_na_cw_2008Z.pdf jak to nie pomoże to daj znać
21 lis 11:19
Janhuh: NIestety, to dalej czarna magia. Rozumiem, że funkcje asymptotyczne mają coś wspólnego ze wzrostem funkcji. Dzięki o duże można określić górną granicę tego wzrostu, czyli niezależnie od tego jak duże będzie n i jak szybko będzie wzrastać, nigdy nie przekroczy O(n). Rozumiem, że analogicznie działa to w przypadku Ω, tylko w tym przypadku określamy dolną granicę tego wzrostu. Ale dalej nie rozumiem jak owo O i Ω się wyznacza. Dla każdej funkcji f(n) istnieją ograniczniki w postaci O(n) i Ω(n), czy zależnie od tego jak wygląda ta funkcja jest ona równa O albo Ω? Ratunku, bo już nie wiem nawet jak to sobie wyobrazićemotka
21 lis 11:38
aniabb: czy ta notacja to potem do algorytmów
21 lis 11:55
Janhuh: Tak jest, do algorytmów. Wiem, że to się nigdy w życiu mi nie przyda, ale ja wiem swoje, a kolokwium wie swoje.
21 lis 15:23
Janhuh: To pomoże ktoś?
21 lis 15:40