Wariacje i permutacje
tommich: witam, prosze o pomoc w takich oto zadankach,
1. Ile liczb wiekszych od 3 milionów można utworzyć z cyfr : 1,2,2,4,6,6,6
2. Na ile sposobów można posadzić 5 par wrogów wokół okrągłego stołu aby wrogowie nie siedzieli
obok siebie,
3. Na ile sposobów można spermutować ciąg liczb {1,2,3, ... n} tak aby żadna z liczb nie
pozostawała na swoim miejscu.
21 lis 11:11
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale jakiej konkretnie pomocy oczekujesz?
podpowiedzi/wskazówki
wyjasnienia o co chodzi w zadaniu
wyjaśnienia jak zrobić zadanie
czy zrobienie zadania
21 lis 11:13
tommich: chyba raczej wyjasnienia badz zrobienia gdyz ta dziedzina matematyki jest moja slabsza strona
21 lis 11:15
aniabb: na początku musi stać albo 4 albo 6 czyli 2 możliwości , a reszta dowolnie
4xxxxx
6xxxxx
5!/(3!*2!) +5!/(2!2!) = 2*5+3*2*5 = 10+30=40
3! bo 3 szóstki się powtarzają ( w drugim przypadku tylko 2 bo jedna jest jako pierwsza)
2! bo 2 dwójki się powtarzają
21 lis 12:16