kinematyka ruchu po okręgu
kapi: Samochód porusza się po drodze w kształcie okręgu o promieniu 200m. W ciągu 17 s od chwili
startu przebył drogę równą 350m, poruszając się ze stałą wartością przyspieszenia stycznego,
znajdź wartość przyspieszenia dośrodkowego po czasie 17s.
jak znaleźć prędkość?
ze wzoru v=s/t wychodzi 20,58 m/s, i siła dośrodkowa wynosi 2,11 m/s2
a wynik to 8,46 m/s2
21 lis 10:52
aniabb: v=at
s=at2/2
21 lis 11:05
aniabb:
as = (2*350m) / 172 = 2,422m/s2
v= 2,422 *17 = 41,1764
an=v2/R = 1695,5/200 = 8,4775 m/s2
21 lis 11:08