Oblicz
Luk: Średni wzrost sportowców w drużynie siatkarskiej, liczącej 6 chłopców wynosił 174 cm. Po
przyjęciu do zespołu dwóch braci o tej samej wysokości średnia wzrostu zwiększyła się o 0.5
cm. Oblicz jak wysocy są bracia.
21 lis 10:50
Artur_z_miasta_Neptuna:
X −−− suma wzrostów 6 chlopaków
wyznacz Y
21 lis 11:08
Michał: 6 chłopców − 174 cm
8 chłopców 174,5 cm
2x 176 cm = 352 cm
6x 174 = 1044
1044+352 = 1396 / 8 = 174,5 cm
Odp : Bracia mają po 176 cm
21 lis 11:13
jula: Witam. Michał a jak obliczyłeś 176cm? że 2x 176 =352?
21 lis 13:06
21 lis 13:07
jula: do aniabb tam nie ma rozwiazania na tej stronie.
21 lis 13:17
kaskanonstop: x = 1044
x + 2y = 1396
1044 + 2y = 1396
1044 − 1396 = −2y
−352 = −2y / (−2)
y = 2
3 gru 23:08