Chx=2
adrian: Oblicz
chx=2
ja próbuje że u{(ex)+(e−x){2}=2
wychodzi mi że ex+e−x=4
próbuje zlogarytmować elnex +elne−x=4
następnie zę xe + (−x)e=4
i mi się zeruje co jest zle
21 lis 10:42
ja: B4?
21 lis 12:07
AS: Zakładam,że chodzi o coship x
| | ex + e−x | |
coship x = |
| = 2 |
| | 2 | |
Podstawiam e
x = t > 0
Otrzymuję równanie
| | 1 | |
t + |
| = 4 => t2 − 4*t + 1 = 0 => |
| | t | |
t1 = 2 −
√3 , t2 = 2 +
√3
e
x = 2 −
√3 => x = ln(2 −
√3) = −1.31696
e
x = 2 +
√3 => x = ln (2 +
√3) = 1.31696
21 lis 12:23
adrian: nie t2 a ty kto ja?
21 lis 14:33