W ciągu arytmetycznym (an) drugi wyraz jest równy 7 a szósty 17. Wyznacz pierwsz
Luk: W ciągu arytmetycznym (an) drugi wyraz jest równy 7 a szósty 17. Wyznacz pierwszy wyraz i
różnice tego ciągu.
21 lis 10:36
aniabb:
a6=a2 +4r
17 = 7 +4r ⇒ r=2,5
a1 = 7 − 2,5 = 4,5
21 lis 10:38
Patronus: a2 = 7 = a1 + r
a6 = 17 = a1 + 5r
a6 − a2 = a1 + 5r − a1 − r = 4r
a6 − a2 = 17−7 = 10
4r = 10
r = 2,5
a1 = a2 − r = 7 − 2,5 = 4,5
a1 = 4,5
r = 2,5
21 lis 10:39
Aga1.: Matura?
21 lis 13:12
aniabb: tak wygląda

mogliby pisać ze to test i wystarczą odpowiedzi
21 lis 13:12