Oblicz granicę funkcji
Help: Oblicz granicę funkcji
limx→−2 (5−x2)5x2−4
21 lis 09:57
Artur_z_miasta_Neptuna:
zauważ przekształcenie:
ab = eln (ab) = eb * lna = e({ln a)/(1/b)} ... i zapewne d'Hospital
21 lis 09:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
... = e{(ln a)/(1/b)}
21 lis 09:59
Help: właśnię problem tkwi w tym że to ma być policzone metodą normalną tzn. bez używania l`hospitala
21 lis 10:07
Krzysiek: | | ln(1+t) | |
to skorzystaj z tego,że: limt→0 |
| =1 |
| | t | |
21 lis 10:14
Basia: można też przez podstawienie
x→ 2
+ ⇒ t →+
∞
x→2
− ⇒ t→−
∞
lim
x→2+(5−x
2)
5/(x2−4) = lim
t→+∞ (1−
1t)
5t =
lim
t→+∞ [(1−
1t)
t]
5 = (e
−1)
5 = e
−5
lim
x→2−(5−x
2)
5/(x2−4) = lim
t→−∞ (1−
1t)
5t =
lim
−t→+∞ [(1+
1−t)
(−t)]
−5 = (e
1})
−5 = e
−5
stąd
lim
x→2 (5−x
2)
5/(x2−4) = e
−5
21 lis 10:30